Airco Zonder Buitenunit: Koopgids (2020)

Een airco zonder buitenunit, wat is dat nou precies en welke mogelijkheden zijn er?

Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een airco zonder buitenunit vergeleken met een airco mét buitenunit? Lees dan snel verder!

Natuurlijk geef ik je ook een aantal tips voor de aanschaf van een airco zonder buitenunit. Wat zijn bijvoorbeeld de kenmerken van deze airco’s en waar moet je op letten?

Olimpia Splendid Unico Airconditioning

Ik bespreek van drie verschillende airco’s onder meer het koelvermogen, het geluidsniveau, het energielabel, de prijs en voor welk formaat ruimte de airco geschikt is. Met behulp van deze informatie kun je de airco’s goed met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Wat is een airco zonder buitenunit?

Je wilt graag een airco in je huis of appartement, maar je kunt of mag geen airco met buitenunit plaatsen? Een airco zonder buitenunit, ook wel een monoblock airco genoemd, biedt uitkomst!

Een airco met een losse buitenunit heet een split airco en bestaat uit een losse binnenunit en een losse buitenunit. De binnenunit van een split airco neemt de warmte op en leidt de warmte via leidingen naar de buitenunit.

In een monoblock airco zijn de binnenunit en buitenunit echter gecombineerd in één systeem. Je hoeft dus buitenshuis niets te installeren.

Een monoblock airco kun je in veel gevallen ook gebruiken om de lucht in huis te verwarmen, te reinigen of te ontvochtigen. Het heeft dus meer functies dan een split airco.

Bij een airco zonder buitenunit heb je net als bij andere soorten airco’s ook veel verschillende mogelijkheden wat betreft koelvermogen, energielabel, prijs en geluidsniveau. Je kunt dus een airco kiezen die helemaal aan jouw wensen en eisen voldoet!

Airco Zonder Buitenunit Binnen

Wat zijn de voordelen van een airco zonder buitenunit?

Wat zijn de nadelen van een airco zonder buitenunit?

Welke airco’s zonder buitenunit zijn er?

Hieronder bespreek ik het koelvermogen, geluidsniveau, energielabel, maximale ruimte om te koelen en de prijs van drie types airco zonder buitenunit.

Om te beginnen wil ik je eerst kort uitleggen hoe het koelvermogen van een airco is aangegeven.

Het koelvermogen van een airco is in BTU uitgedrukt. BTU staat voor Britisch Thermal Unit en is een eenheid van energie.

Hoeveel BTU je moet hebben is afhankelijk van de ruimte en hoe je woning is gelegen, want je zult meer BTU nodig hebben als je bijvoorbeeld een plat dak hebt of als de zon de hele dag op je woning staat.

Bereken hier je BTU.

1. Innova 2.0 12HP DC Inverter - Plug and play Monoblock Airco

Een voordeel van deze airco is dat je hem zelfstandig en eenvoudig kunt installeren. 

Ook kun je de airco met een afstandsbediening of via een app op je telefoon bedienen, je hoeft je bed dus niet uit om hem warmer of kouder te zetten.

Een nadeel van deze airco is dat hij ruimtes koelt met een maximale oppervlakte van 27 vierkante meter en dus niet zo geschikt is voor grote ruimtes. Daarnaast is de fabrieksgarantie van één jaar aan de korte kant te noemen.

Enkele specificaties van deze airco op een rij:

Airco Zonder Buitenunit Innova
Beoordeling:
4.6/5

Prijs: €1649,-

2. Coolbuddy Monoblock Airconditioner

Deze airco van Coolbuddy kun je ook zelf installeren met behulp van de overzichtelijke doe-het-zelf-handleiding.

Daarnaast is het een voordeel dat je de roosters voor de luchtaanvoer en -afvoer van binnenuit kunt plaatsen en dus geen ladder of steiger aan de buitenkant van de muur nodig hebt.

Airco Zonder Buitenunit Coolbuddy Monoblock

Een nadeel van deze airco is de luidruchtigheid: met 48 dB maakt deze meer lawaai dan de Innova airco hierboven. Tevens is deze airco ook niet heel geschikt voor grote ruimtes.

Enkele specificaties van deze airco op een rij:

Beoordeling:
5/5

Prijs: €1925,-

3. Olimpia Splendid UNICO AIR 8 SF Wit Through-wall air conditioner

Deze airco is de goedkoopste van de drie in deze gids en kun je ook eenvoudig zelfstandig installeren.

Een nadeel is dat deze airco alleen een koelfunctie heeft en geen verwarmingsfunctie. Daarmee is deze airco dus iets minder multifunctioneel dan de andere twee airco’s in deze gids. 

Deze airco is met 8000 BTU geschikt om relatief kleine ruimtes tot 30 vierkante meter te koelen.

Olimpia Splendid Unico Airconditioning

Enkele specificaties van deze airco op een rij:

Beoordeling:
4.1/5

Prijs: €999,95

Een airco waar je plezier aan beleeft

Met de informatie in deze gids kun je een weloverwogen besluit nemen voor de aankoop van een airco zonder buitenunit.

Bedenk wel eerst goed wat voor jou de belangrijkste eisen zijn aan een airco voordat je een aankoop doet.

Neem in je overweging zeker mee hoe groot de ruimte is die je wilt koelen en bekijk of het koelvermogen van de airco toereikend is voor dat formaat ruimte.

Gebruik je de ruimte die je wilt koelen om te slapen, dan is het van belang goed naar het geluidsniveau te kijken.

Het zou zonde zijn als je net een airco hebt geïnstalleerd en vervolgens vanwege het lawaai geen oog dicht doet ’s nachts!

Tot slot speelt de prijs van de airco natuurlijk ook altijd een belangrijke rol, maar probeer je niet alleen te laten leiden door een aantrekkelijke prijs.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de airco je jarenlang plezier en comfort oplevert en dat is best wel wat waard!

De 3 airco's uit deze gids nog op een rij