Beste afvoeroplossing: mobiele airco zonder slang of met slang?

In Nederland komen extreem warme dagen steeds vaker voor. Het is bewezen dat een te warme ruimte een negatief effect heeft op je functioneren. 

Je concentratie wordt minder, je lichaam begint te zweten en elke kleine beweging wordt al te veel. Verre van ideaal als je (thuis) aan het werk bent. Dé oplossing voor dat probleem is de mobiele airco.

In dit artikel adviseren we je over de beste manier om een mobiele airco te gebruiken. Wat is de beste mobiele airco afvoeroplossing? Wat is de beste mobiele airco zonder slang? En welke airco mét afvoerslang moet je kiezen?

Inhoudsopgave

Hoe werkt een mobiele airco precies?

Een mobiele airco koelt de lucht in een ruimte met koelvloeistof en een waterpomp. De koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht, de overgebleven koele lucht wordt de kamer in geblazen. De onttrokken warme lucht wordt via een afvoerslang weer weggeleid.

Mobiele airco’s werken als verkoeler van lucht, maar ook als luchtontvochtiger. Warme lucht bevat namelijk meer waterdamp dan koude lucht. Bij het onttrekken van de warme lucht vangt de mobiele airco condenswater op in de ingebouwde waterbak.

Bepaalde mobiele airco’s werken ook als verwarming

Duurdere varianten van de mobiele airco zijn vaak ook in het bezit van de functie om de lucht te verwarmen. In dat geval kan de mobiele airco niet alleen gebruikt worden op warme zomerdagen, maar ook in de winter.

Een mobiele airco heeft als voordeel dat het gemakkelijk te verplaatsen en opbergen is. Daarnaast is het apparaat makkelijk te installeren, omdat de stekker alleen in het stopcontact gestoken hoeft te worden, waarna je zelf de temperatuur in kunt stellen. 

Bovendien liggen de kosten voor een mobiele airco veel lager dan de kosten van vaste aircotoestellen, aangezien hierbij wel installatiekosten komen kijken.

Welke afvoeroplossingen zijn er?

mobiele-airco-afvoer-met-slangVeel mobiele airco’s hebben een afvoerslang. De overgebleven warme lucht moet uit het huis geleid kunnen worden. Echter, er zijn ook mobiele airco’s zonder slang die een oplossing kunnen bieden als je geen afvoerslang wilt hebben. Bijvoorbeeld omdat je niet de hele tijd een raam open wil hebben staan.

Mobiele airco met afvoerslang

Een mobiele airco met afvoerslang kun je in elke ruimte plaatsen, zolang er een mogelijkheid is om de warme lucht af te voeren door bijvoorbeeld een raam of deur. Bij het plaatsen van zo’n airco is het belangrijk dat de buis niet in te veel bochten en knikken wordt gelegd, omdat dit de luchtgeleiding verstoort.

Ook is het belangrijk dat de kier in de deur of het raam niet te groot is, dit belemmert namelijk de werking van de airco. Hierbij is een kantel- of schuifraam het handigste. Je kunt er ook voor kiezen zelf een gat te maken en deze vervolgens op te vullen met isolatiemateriaal, maar dit maakt de verplaatsing van de airco lastiger.

Een betere en gebruiksvriendelijkere oplossing die je tegenwoordig steeds meer ziet, is de raamafdichtingskit. Hiermee sluit je het raam af, zodat de afvoerslang van je mobiele airco naar buiten gelegd kan worden, zonder dat er warme lucht terug de ruimte in komt.

Mobiele airco zonder slang

Misschien heb je wel last van allergieën, zoals hooikoorts, en is het niet verstandig om vaak het raam of de deur open te hebben? In dit geval kan de mobiele airco zonder slang een grote uitkomst zijn.

Er zijn dan twee mogelijkheden; een aircooler of een mobiele airco met aparte buitenunit. Een luchtkoeler laat de lucht verdampen, waarmee de ruimte koeler wordt. Droge en warme lucht worden tegen een filter in de airco aangeblazen en het koude water in de filter zorgt ervoor dat de warme lucht vochtiger wordt en dus ook koeler.

Een mobiele airco met buitenunit wordt ook wel een split-unit genoemd, waarbij de lucht gekoeld wordt door twee verbonden delen, de binnenunit en een losse buitenunit met een ventilator. Tussen deze units zit een dunne leiding die je gemakkelijk door een raam of klein gat in de muur kunt leiden.

Voordelen mobiele airco zonder slang

Het voordeel van een luchtkoeler is dat het geen weg naar buiten hoeft te hebben via openstaande ramen of deuren. Als deze een tijd openstaan, heb je namelijk kans dat warme lucht zijn weg weer terug naar binnen vindt, waardoor het apparaat minder effectief wordt.

Een split-airco heeft wel vaak een draadje wat naar buiten gevoerd moet worden. Echter, dit draadje is veel kleiner dan de afvoerbuis van mobiele airco’s met slang.

Een luchtkoeler is niet afhankelijk van een afvoer en kan nog makkelijker verplaatst worden dan een mobiele airco met slang. Bovendien is het onderhoud makkelijker, omdat bij een luchtkoeler alleen de filters vervangen moeten worden.

Tot slot zijn luchtkoelers en ingebouwde airco’s een stuk stiller dan mobiele airco’s met slang, waardoor ze eventueel zelfs tijdens het slapen op de slaapkamer aangezet kunnen worden. Wij hebben eerder al de vijf beste stille mobiele airco’s voor op je slaapkamer voor je op een rijtje gezet.

Nadelen

Het nadeel van mobiele airco’s zonder slang is dat ze een relatief laag koelvermogen hebben. Daarnaast vindt er, in tegenstelling tot een mobiele airco met afvoerslang, niet of nauwelijks luchtontvochtiging plaats.

Ook heeft een luchtkoeler of split-airco meer tijd nodig om een ruimte tot de gewenste temperatuur af te koelen.

Tips voor een mobiele airco zonder slang

Een mobiele airco zonder slang naar buiten zorgt voor een koelere gevoelstemperatuur, maar blaast niet daadwerkelijk koele lucht in de ruimte waardoor de temperatuur daalt.

Een luchtkoeler werkt ook het beste onder droge en warme omstandigheden. De mobiele airco zonder afvoer ontvochtigt de lucht niet, maar maakt de lucht juist vochtiger.

Wil je een mobiele airco die helemaal vrij is van een buitenunit of afvoer? Dan kun je een mobiele airco met condensbakje nemen.

In dit bakje wordt het overtollige vocht uit de opgenomen lucht opgevangen, in plaats van weggevoerd naar de buitenlucht via een slang. Deze condensbak moet wel regelmatig geleegd worden.

Bij mobiele airco’s zonder slang is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat het koelvermogen lager is en de lucht niet ontvochtigd wordt.

Echter, heb je genoeg tijd om een niet al te grote ruimte in je huis af te koelen, dan is de mobiele airco zonder slang een uitstekende oplossing.

Mobiele airco zonder slang

mobiele airco afvoer 1Wat zijn de voordelen van een mobiele airco zonder slang?

Het voordeel van een luchtkoeler is dat het geen weg naar buiten hoeft te hebben via openstaande ramen of deuren. Als deze een tijd openstaan, heb je namelijk kans dat warme lucht zijn weg weer terug naar binnen vindt, waardoor het apparaat minder effectief wordt.

Een split-unit heeft wel vaak een draadje wat naar buiten gevoerd moet worden. Echter, dit draadje is veel kleiner dan de afvoerbuis van mobiele airco’s met slang.

Een luchtkoeler is niet afhankelijk van een afvoer en kan nog makkelijker verplaatst worden dan een mobiele airco met slang. Bovendien is het onderhoud makkelijker, omdat bij een luchtkoeler alleen de filters vervangen moeten worden.

Tot slot zijn luchtkoelers en ingebouwde airco’s een stuk stiller dan mobiele airco’s met slang, waardoor ze eventueel zelfs tijdens het slapen op de slaapkamer aangezet kunnen worden.

Nadelen mobiele airco zonder slang

Het nadeel van mobiele airco’s zonder slang is dat ze een relatief laag koelvermogen hebben. Daarnaast vindt er, in tegenstelling tot een mobiele airco met afvoerslang, niet of nauwelijks luchtontvochtiging plaats. Ook heeft een luchtkoeler of split-unit meer tijd nodig om een ruimte tot de gewenste temperatuur af te koelen.

Tips voor een mobiele airco zonder slang

Mobiele airco’s zonder slang zorgen voor een koelere gevoelstemperatuur, maar blazen niet daadwerkelijk koele lucht in de ruimte waardoor de temperatuur daalt. Een luchtkoeler werkt ook het beste onder droge en warme omstandigheden, doordat ze de lucht dus niet ontvochtigen, maar juist vochtiger maken.

Wil je een mobiele airco die helemaal vrij is van een buitenunit of afvoer? Dan kun je een mobiele airco met condensbakje nemen. In dit bakje wordt het overtollige vocht uit de opgenomen lucht opgevangen in plaats van afgegeven aan de buitenlucht via een slang. Deze moet wel regelmatig geleegd worden.

Het is belangrijk bij mobiele airco’s zonder slang rekening te houden met het feit dat het koelvermogen lager is en de lucht niet ontvochtigd wordt. Echter, heb je genoeg tijd om een niet al te grote ruimte in je huis af te koelen, dan is de mobiele airco zonder slang een goede oplossing. 

Voordelen mobiele airco met slang

Het grote voordeel van een mobiele airco met slang is dat het te verplaatsen is naar elke ruimte in jouw huis of op kantoor. Heb je verkoeling nodig tijdens het werken op je laptop? Of juist tijdens het kijken van een film op de bank? Je sleept de mobiele airco overal achter je aan.

Daarnaast zijn er geen installatiekosten, omdat je de mobiele airco eenvoudig zelf kunt installeren. Veel mobiele airco’s kunnen naast verkoelen ook verwarmen, waardoor je het apparaat het hele jaar door kunt gebruiken.

Bovendien is de aanschafprijs voor mobiele airco’s vaak relatief laag en tot slot is een mobiele airco met slang in de meeste gevallen in het bezit van een ionisator. Deze zuivert de lucht, waardoor pollen, stofjes en zelfs schimmels worden bestreden en jij kunt genieten van een gezonde en schone lucht.

Nadelen mobiele airco met slang

Ook de mobiele airco met slang heeft enkele nadelen. Ten eerste maakt het apparaat wat geluid bij het verkoelen (of verwarmen) van de lucht. Dit komt doordat het koelen van de lucht relatief veel energie kost, waardoor ook het energieverbruik vaak aan de hoge kant ligt.

De warme lucht wordt afgevoerd via een slang, die in de weg kan zitten en er ook minder modieus uit kan zien in huis. Een mobiele airco is makkelijk te verplaatsen, maar niet naar verschillende etages. Het is een zwaar en groot apparaat en dit neemt ook ruimte in.

Tips voor zelf-installatie airco met slang

Bij de zelf-installatie van een mobiele airco kun je de volgende tips meenemen.

  • Sluit de deuren en ramen van de ruimte die je wilt koelen.
  • Zorg ervoor dat invallend zonlicht niet in de ruimte valt en vermijd andere warmtebronnen.
  • Plaats geen voorwerpen op de airco.
  • Controleer of de lucht aan- en afvoer vrij is.
  • Vul het waterreservoir, zoals in de installatiebeschrijving staat, voor je de airco aanzet. Deze vergroot namelijk het koelvermogen. Als het reservoir leeg is, na gemiddeld acht uur, kun je deze weer bijvullen.
  • De meeste mobiele airco’s zijn voorzien van een timer, waarmee je temperatuursverandering op tijd kunt instellen.

Top 3: beste mobiele airco met slang

1. KIKIKO MOBIELE AIRCO 9000

De Kikiko Mobiele Airco Deluxe 9000 heeft een hoog koelvermogen van 9000 BTU. Hoe hoger het aantal BTU hoe krachtiger het koelvermogen van mobiele airco’s. Dit betekent dus dat deze 3-in-1 airco erg goed koelt en je op hete dagen geniet van aangename temperaturen in je slaapkamer, woonkamer of andere (middelgrote) ruimtes.

Deze mobiele airco is een zogenaamde 3-in-1 airconditioning. Dit betekent dat hij naast koelen ook blaast (ventilator functie) en de lucht reinigt & ontvochtigt. Dit maakt je ruimte qua temperatuur niet alleen aangenamer, maar ook nog eens qua leefcomfort.

kikiko mobiele airco 6
Beoordeling:
5/5
- 20% kikiko mobiele airco 5
Oorspronkelijke prijs was: €254,00.Huidige prijs is: €204,00. incl. btw
Reeds Verkocht: 72 Available: 1
7200 %

2. TROTEC PAC 2100 X

De TROTEC PAC is in het bezit van het energielabel A en kan de lucht koelen, reinigen, ontvochtigen en ventileren op twee ventilatorsnelheden. Deze airco heeft een timer-functie en kan bediend worden met een afstandsbediening. De uitneembare luchtfilters kunnen gemakkelijk vervangen worden.

Wat ook fijn is aan deze mobiele airco is zijn stille werking van minder dan 53 decibel. De airco heeft een relatief hoog vermogen en kan ruimtes tot 23 vierkante meter verkoelen aan de hand van een slim stroombesparingssysteem.

Beoordeling:
5/5
7000 BTU | Ruimte met hoge warmtelast tot: 16 m² | Ruimte met lage warmtelast tot: 25 m² | Energielabel: A
Niet op voorraad
TROTEC Mobiele airco PAC 2100 X

3. De’Longhi Pinguino PAC N90

Op de derde plaats staat de De’Longhi Pinguino PAC N90. Dit mooie apparaat kan eveneens lucht koelen, ontvochtigen en ventileren en is in het bezit van energielabel A. De timer-functie, afstandsbediening en uitneembare filter zorgen voor makkelijke bediening en onderhoud.

Bovendien kun je zelf de uitblaasrichting instellen, waarbij drie ventilatiestanden mogelijk zijn. 

De PAC N90 ECO Silent bedien je gemakkelijk met het soft touch controlepaneel. Met de infrarood afstandsbediening met LCD-display stel je tevens gemakkelijk alle functies in.

de'longhi pinguino pac n90 mobiele airco met slang
Beoordeling:
4/5
7000 BTU | Ruimte met hoge warmtelast tot: 16 m² | Ruimte met lage warmtelast tot: 25 m² | Energielabel: A
Niet op voorraad
TROTEC Mobiele airco PAC 2100 X

Top 3 mobiele airco zonder slang

1. Kikiko Aircooler

De Kikiko aircooler zonder slang is voorzien van 3 verschillende standen zo kun je koelen, reinigen en blazen. Vanuit je bed de aircooler bedienen is ook geen enkel probleem want met de bijgeleverde afstandsbediening kun je lekker blijven liggen.

Wil je de aircooler toch bedienen dan die je dit met het fraaie touchscreen dat aanwezig is. 

Met een vermogen van 75 watt behoort deze aircooler in de top van dit segment en zorgt ervoor dat de koeler voldoende kracht heeft om een ruimte te voorzien van een heerlijk koel briesje.

kikiko aircooler 3

2. Dyson Pure Cool Link – Luchtreiniger en ventilator 

Deze Dyson luchtreinigingsventilator is geschikt voor ruimtes tot wel 29 vierkante meter en heeft een maximaal geluidsniveau van 59 decibel. Met een app kun je het apparaat op afstand bedienen en het heeft ook een timer-functie.

De luchtventilator heeft een 350 graden draaifunctie, een slaaptimer en speciale programma’s voor allergieën. Tot slot zijn de filters eenvoudig te onderhouden.

KiKiKo Aircooler / Luchtkoeler – Deluxe (2e kans)

109 139
Let op: dit is een tweede kans product. We hebben deze retour gekregen. Alleen producten die een goede staat hebben en het goed werken, krijgen bij ons een tweede kans. Je koopt een Tweedekans product met korting, wat goed is voor je portemonnee en het milieu. Ook krijg je dezelfde garantie als op een nieuwe aankoop. De Kikiko Aircooler is in dit prijssegment één van de beste aircoolers van dit moment. Ben je dus op zoek naar een verkoelend briesje op hete dagen, dan is dit model een absolute aanrader. Op warme dagen kan de temperatuur op je slaapkamer, zolder of thuiskantoor al snel oplopen tot onaangename temperaturen. Deze aircooler is ideaal als je meer koelkracht wilt hebben dan een gewone ventilator maar niet zoveel geld wilt betalen voor een mobiele airco.
Beoordeling:
4.9/5
Tafelventilator | Ø 26 cm | Aantal snelheden: 10
Niet op voorraad
Dyson Pure Hot+Cool Link - Luchtreiniger

3. Evolar EVO-ES9000 – Mobiele Airco

De Evolar EVO-ES9000 mobiele airco is een unieke airco zonder afvoerslang. De airco is bijzonder geschikt voor grote ruimtes tot wel 90m2.

De 3-in-1 airco kan zowel koelen en verwarmen als ontvochtigen. Daarmee is de airco niet alleen geschikt voor de warme zomermaanden, maar kan hij ook in de koude wintermaanden goed van pas komen.

Deze airco werkt net zoals de KiKiKo aircooler op basis van het koelen van water. Hiermee kun je zeggen dat deze airco misschien meer een uit de kluiten gewassen aircooler is.

 

evolar mobiele airco zonder slang
Beoordeling:
3.5/5
9000 BTU | Ruimte met hoge warmtelast tot: 20 m² | Ruimte met lage warmtelast tot: 33 m² | Energielabel: A
Niet op voorraad
Evolar EVO-ES9000 - Mobiele Airco - 2,5 kW - werkt...

Wij helpen jou 😀

De temperatuur kan in de zomer hoog oplopen in Nederland en een mobiele airco zonder slang of met slang kan hierbij een oplossing bieden door de lucht te koelen, ventileren of ioniseren. Daardoor kun jij weer optimaal werken, ontspannen en andere bezigheden uitvoeren.

Wil je niet nóg een bloedhete zomer uit je huis of kantoor zweten? Bestel dan snel een van de mobiele airco’s die het beste naar voren zijn gekomen uit ons onafhankelijke onderzoek.

Weet je nog niet zo goed wat voor mobiele airco het beste bij jouw situatie? Neem vooral contact met ons op. Wij helpen jou naar de beste mobiele airco zonder afvoerslang of juist mét een slang!

4.5/5 - (201 stemmen)
Mobiele Airco's
Logo
Enable registration in settings - general
Winkelwagen