Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Weet jij al wat de kosten van een mobiele airco zijn?

Waarschijnlijk niet.

Er zijn veel verschillende soorten mobiele airco’s op de markt verkrijgbaar en ook binnen deze categorieën zijn er heel veel verschillende merken beschikbaar. 

De kosten voor de stroom die gebruikt wordt om een ruimte te koelen, hangt natuurlijk af van het type en de soort mobiele airco die je in huis haalt.

Daarnaast hangt het stroomverbruik ook af van andere factoren, zoals de ruimte die gekoeld of verwarmd moet worden, waaronder de afmetingen vallen en wat voor soort ruimte het is. 

Bovendien speelt de tijdsduur waarop de airco een ruimte moet koelen een rol en het stroomtarief dat je voor jouw stroomgebruik moet betalen.

Goed tot nu toe helder, maar aan welke kosten moet je nu denken…🤑

Stroomverbruik mobiele airco

Om te kunnen berekenen hoeveel kosten je kwijt bent aan stroom voor bijvoorbeeld een stille mobiele airco moet je weten hoeveel het vermogen is van het apparaat. 

Bij vaste airco’s is dit 2 tot 5 kilowatt per uur. 

Het vermogen van mobiele airco’s ligt gemiddeld tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur. Het gaat hierbij om het koelvermogen en niet om het verbruik. 

Bovendien werkt een airco vaak niet constant op 100 procent, zeker niet als de hele ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Het zomerseizoen is ongeveer 40 dagen en we kunnen ervan uitgaan dat je 40 dagen per jaar gebruik maakt van jouw airco. 

Hierbij laat je hem gedurende deze 40 dagen 8 uur per dag draaien. 

In totaal laat je de airco dus 320 uur werken om de lucht koeler te maken. Als we uitgaan van een vermogen van 1,0 kilowatt per uur is je verbruik dus 320 kilowattuur.

De stroomkosten van de mobiele airco

Leuk die 320 kilowattuur. Maar hoeveel betaal je hier dan uiteindelijk voor? 

Gemiddeld betaal je per kilowattuur tegenwoordig 22 eurocent

Dit betekent dat je voor een koele zomer in totaal ongeveer 70 euro en 40 cent betaalt. 

Als het vermogen van jouw airco hoger ligt, betaal je dus ook meer en ook onder bijzondere omstandigheden, zoals extra warme dagen of een grotere ruimte, liggen de kosten voor stroom hoger.

De kosten voor een mobiele airco liggen sowieso hoger, omdat het meer energie kost om de warmte weg te pompen. 

Je moet aan bovenstaande berekening dus nog een regel toevoegen, namelijk het vermenigvuldigen van het eindbedrag met 3. 

Dan kom je uit op een jaarbedrag van ongeveer 211 euro en 20 cent. Echter, je kunt dan wel diverse ruimtes in je huis verkoelen, wat een vaste airco niet kan.

Op zoek naar een goede zuinige mobiele airco?

Begrijpelijk! Hoeveel lekkerder slaap en werk je wel niet in een ruimte die precies is ingesteld op jouw temperatuur? Wij keken naar de 10 beste mobiele airco’s van 2020.

Check ze via onderstaande knop.

Beoordeel deze post

Mobiele Airco's
Logo
Enable registration in settings - general
Winkelwagen