Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco is, zoals de naam het al zegt, een airco die gemakkelijk door het hele huis of op kantoor verplaatst kan worden. 

De airco op wieltjes koelt de lucht in een ruimte door middel van een waterpomp en een koelmiddel. Dit koelmiddel zorgt ervoor dat de warmte uit de lucht wordt gehaald. 

De overgebleven, koele lucht wordt weer terug de ruimte ingeblazen. De warmte die uit de lucht onttrokken is, wordt via een afvoerslang naar buiten geleid. 

Luchtontvochtiger

Naast het koelen van de lucht werkt een mobiele airco ook als luchtontvochtiger. Dit komt doordat koude lucht minder waterdamp bevat dan warme lucht. 

Het condenswater wat door het onttrekken van warmte uit de lucht overblijft, wordt in de ingebouwde waterbak van de airco opgevangen.

Duurdere varianten van de mobiele airco hebben vaak ook de optie om de ruimte te verwarmen. Hierdoor kan de airco niet alleen worden ingezet tijdens de warme zomer, maar ook in de winter. 

De installatie van een mobiele airco

Een mobiele airco kan gemakkelijk zelf geïnstalleerd worden. De enige beperking hieraan is dat het ergens in de buurt van een raam of deur geplaatst moet worden, zodat de afvoerslang naar buiten gevoerd kan worden. 

De kier in het raam of de deur moet zo klein mogelijk zijn en afgedicht worden, zodat warme lucht niet terug naar binnen kan of koude lucht verloren gaat. 

Dit kun je doen door raamafdichting voor je airco te gebruiken of bijvoorbeeld doen door een houten plank op maat te zagen, waardoor de buis via een gat hierin klem gezet kan worden tussen het raam of de deur. 

Let bij de installatie op de volgende dingen:

Op zoek naar een goede mobiele airco?

Wij deden onderzoek naar de beste mobiele airco van 2020. 10 airco’s namen wij onder de loep, met elk hun voor en nadelen. Bekijk snel de test (incl. prijzen en boordeling).

Beoordeel deze post

Mobiele Airco's
Logo
Enable registration in settings - general
Winkelwagen