Mobiele Airco onderhoud: hoe pak je dit aan?

Na de zomers van 2018 en 2019 begint iedereen het nut van de airco in te zien. In 2018 waren woningen niet meer anders koel te krijgen dan met een airco. 

Dit door langdurige hittegolven.

En in 2019 haalde het zuiden van Nederland de ongezonde temperatuur van veertig graden Celsius. In deze blog alle informatie over de mobiele airco zoals gebruik en onderhoud.

Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog andere tips en adviezen om je mobiele airco optimaal te laten functioneren.

Warmere zomers

De noodzaak om een woning in de winter te verwarmen kent iedereen, en in de zomer was het zoals het was. 

Een ‘plaknacht’ is niets nieuws, maar nu beginnen de temperaturen in de zomer ongekende waarden aan te nemen. 

De mensen gaan teveel vocht innemen om het verlies door transpireren weer aan te vullen, en dit gaat tot zekere hoogte. Niet uitzonderlijk raakt iemand bevangen door de hitte, of krijgt iemand van het vele drinken buikloop.

Dus we gaan naar een tijd van in de winter de woning verwarmen, en in de zomer de woning koelen; zo proberen we met z’n allen het voor ons zo prettig mogelijk te maken. 

Nu lijkt de oplossing zo simpel; online koop je een mobiele airco, overdag eventueel te plaatsen in de woonkamer en ‘s avonds een uur voordat je naar bed gaat plaats je het apparaat in de slaapkamer en je hitteprobleem heb je effectief aangepakt. 

Echter om de mobiele airco optimaal te laten werken is meer nodig.

Meer functies

Een mobiele airco is meer dan een handzaam luchtkoelertje. En hoe meer elementen een apparaat heeft, hoe meer onderhoud het vraagt en hoe lastiger het is om het weer te laten functioneren als het stuk is.

Dat het apparaat meer kan dan alleen koelen is ook aan de aanschafprijs te zien.

Een beetje mobiele airco die een ruimte van pakweg 80 tot 100 m2 koel kan houden, dat is het formaat van een normale woonkamer, loopt al in de honderden euro’s.

Maar daarentegen filtert het apparaat ook gelijk de lucht; een woning heeft minder fijnstof en schimmels in de lucht.

Het is dus niet alleen een koelere lucht maar ook schonere lucht. Ook moet een mobiele airco de lucht droger maken gezien het vele condenswater wat er opgevangen wordt.

Al met al komt dit de algehele gezondheid ten goede.

Goed isoleren

De mobiele airco moet de lucht in de woning koelen en filteren, en nergens anders. 

Het is van belang dat als het apparaat in functie is de ramen en deuren gesloten zijn; behalve dat raampje waar de slang van de airco uithangt, ook al zal dat beter werken via een gat in de muur. 

En dat de mobiele airco eigenlijk ook in een goed geïsoleerde woning staat. De stookkosten brengen we terug met goede isolatie, maar bij koelen is het andersom; de warmte moet buiten blijven. 

Alle maatregelen van dubbel glas en isolatie in de spouwmuur renderen bij een hittegolf ook. Is de isolatie niet in orde, gelijk dat je in de winter voor buiten stookt, koel je in de zomer voor buiten. 

Zorg dus voor een goed geïsoleerde ruimte om je mobiele airco optimaal te laten renderen.

Goed onderhoud van je mobiele airco: beter rendement en langere levensduur

Bij goed gebruik en het juiste onderhoud werkt een mobiele airco optimaal.

 • Leeg regelmatig de condens bak.
 • Verwijder stof van de airco met een vochtige doek met daarna een droge doek.
 • Maak de mobiele airco nooit schoon met overvloedig water.
 • Maak de filters en de afvoerslang regelmatig schoon.
 • Mocht de airco een defect vertonen, laat het repareren door vaklieden.
 • Plaats de airco niet op een plek waar het vies of stoffig is.
 • Verplaats de airco niet te vaak.
 • Als het mogelijk is, vervang na een paar zomers de filters en de slang. De mobiele airco moet dan weer als nieuw zijn en optimaal werken.

Afstelling van de airco

Over de afstelling van de mobiele airconditioning is discussie. Vanzelfsprekend moet een airco het binnen zeven graden koeler maken als buiten, maar op een dag dat het buiten veertig graden is, moet dat natuurlijk meer zijn.

Dan zal het eerder zeven graden van de gemiddelde temperatuur moeten zijn, dus de temperatuur van op de dag bij die van de nacht bij elkaar optellen, delen door twee, en daar dan zeven graden vanaf.

Nu is er verschil bij een mobiele airco; waar moet je meten?

Vlak voor de airco of daar ver vandaan?

De afstelling moet dus in veel gevallen gevoelsmatig gebeuren; niemand zal het zo afstellen dat het gewoon koud in de woning is.

Het hebben van een mobiele airco is om een gezond klimaat binnenshuis te verkrijgen, met veel woongenot en comfort; en dat gaat het beste op gevoel.

Kijk dus wat voor jou een prettige temperatuur is. Voor mannen is dit vaak alweer heel anders dan vrouwen en in je slaapkamer wil je het misschien niet te koud hebben. Bekijk het dus vooral per ruimte en per persoon.

Het onderhoud van je mobiele airco is in principe niet zo spannend. Zorg ervoor dat je er net als al je andere apparaten netjes mee om gaat en vervang sommige onderdelen (zoals filters) gewoon eens in de zoveel tijd. 

Zo kun je bij een goed onderhoud van je airco er jaren plezier van hebben en spreid je de investeren over heel wat jaren uit.

5/5 - (1 stemmen)

2 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Ik heb een Tristar AC 5477 die maar een dag gebruikt is, dus nog nieuw. Maar nu koelt de airco niet meer. De ventilatie werkt wel. Ik ben de aankoopfactuur en garantiebewijs kwijt dus terugsturen naar Tristar kan dan niet. Ik heb een simpele vraag: waar kan ik dit apparaat laten repareren?
  Ik heb deze vraag al eerder gesteld doch geen antwoord gekregen.

  • Hoi Mart. Bedankt voor je bericht.
   Vervelend inderdaad dat hij het al zo snel niet meer goed doet. Een orderbevestiging via de e-mail heb je ook niet meer van Tristar? Waar heb je hem gekocht?
   Ik denk dat je de meeste kans hebt bij een elektronicazaak bij je in de buurt. Zou daar even een belletje naar doen. Succes 🤞

Laat een reactie achter

Mobiele Airco's
Logo
Enable registration in settings - general
Winkelwagen