Hogere luchtvochtigheid goed tegen Covid?
De laatste tijd zagen wij steeds meer nieuwsberichten verschijnen over de relatie tussen luchtvochtigheid en de verspreiding van virussen en in dit geval het Corona-virus.
Eén van de eigenschappen van een aircooler is dat het koude vochtdeeltjes de ruimte inblaast. Een ventilator die wind langs koud water blaast zorgt er zo dus voor dat de luchtvochtigheid in de desbetreffende ruimte wat omhoog kan gaan.
Dat is positief dan toch?
Daar lijkt het in ieder geval wel op. In dit artikel van RTL Nieuws behandelen ze deze vraag. Dat een volledige droge ruimte, met een lage luchtvochtigheid niet goed is is tegen Corona, daar lijken de onderzoekers wel uit te zijn. Maar of vochtige ruimtes dan ook echt beter zijn? Dat is volgens het RIVM niet eenduidig te zeggen.
Coen Berends van het RIVM geeft dan ook aan dat virussen minder goed gedijen in vochtige omstandigheden. Maar of dat ook bij het coronavirus het geval is, is lastig aan te geven.
“Dat komt omdat je eerder dit jaar ook verspreiding van het coronavirus zag in landen die niet in in de winter zaten. Ook in de zomerperiode hier in Nederland zag je toch nog wel verspreiding. We moeten dus een slag om de arm houden.”
Het RIVM blijft bij het aloude advies: afstand houden en handen wassen. Dat werkt het beste. “Maar ventileren in algemene zin is ook verstandig.”
Luchtvochtigheid omhoog brengen
Wie toch het zekere voor het onzekere wil nemen en overtuigd is dat een hoge luchtvochtigheid de kans verkleint op een coronavirusinfectie, kan zijn ruimte dus bevochtigen met een aircooler.